Donorgebied na haartransplantatie: Wat kan je verwachten?

Foto van Cosmedica
Cosmedica
Wij zijn een internationaal team dat zich inzet voor de beste haartransplantatiezorg. Ons doel is om mensen wereldwijd te informeren en voor te lichten over haaruitval en haarbehandelingen.
In deze post

Een haartransplantatie draait niet alleen om het eindresultaat, maar ook om de herstelfase. En als er één deel van je hoofd extra aandacht nodig heeft na de ingreep, dan is het wel het donorgebied. Het donorgebied is de plek waar je haarzakjes zijn weggehaald om ze op een andere plek terug te plaatsen.

We krijgen veel vragen over het herstel van het donorgebied. Bijvoorbeeld hoelang het duurt tot het volledig hersteld is. Of er littekens achterblijven én of deze permanent zijn. Maar ook vragen van patiënten over wat zij zelf kunnen doen om het optimale resultaat te bereiken na een haartransplantatie bij ons. In deze blog duiken we dieper in op het donorgebied en hoe je ervoor zorgt dat dit zo goed mogelijk hersteld na je haartransplantatie in Turkije.

Wat is het donorgebied precies?

Het donorgebied is het gedeelte op je hoofd waar de haarzakjes worden geoogst voor de haartransplantatie. Bijna altijd is dit je achterhoofd, omdat de haren hier bij de meeste mensen niet gevoelig zijn voor dihydrotestosteron(DHT), en daarom niet dunner worden en uitvallen.

Bij een DHI-haartransplantatie, de speciale techniek die we bij Cosmedica Clinic gebruiken, worden de grafts één voor één uit het donorgebied gehaald met een speciale, microscopisch kleine punch. Dit zorgt ervoor dat de extractie zo minimaal invasief mogelijk is en de littekens nauwelijks zichtbaar zijn. Deze speciale techniek zorgt er niet alleen voor dat onze haartransplantatie resultaten zo goed zijn, maar ook dat we het donorgebied minder belasten.

Hoe ziet het donorgebied eruit direct na de haartransplantatie?

haartransplantatie donorgebied

De eerste dagen na de ingreep ziet het donorgebied er wat rood en geïrriteerd uit. Dit is volkomen normaal. Omdat er duizenden haarzakjes zijn verwijderd, heeft de huid tijd nodig om te herstellen.

Wat je kunt verwachten in de eerste dagen:

  • Roodheid en lichte zwelling in het donorgebied.
  • Kleine korstjes op de plekken waar de grafts zijn geoogst.
  • Een licht branderig of trekkend gevoel, vooral als je de huid beweegt.
  • Na een paar dagen beginnen de korstjes los te laten en ziet de huid er steeds beter uit.

Hoelang duurt het herstel van het donorgebied?

Je donorgebied herstelt over het algemeen vrij snel. De meeste mensen merken dat de roodheid en korstjes binnen 7 tot 10 dagen grotendeels verdwenen zijn. Toch is dat nog (lang) niet wanneer je donorgebied compleet hersteld is. Meestal na 2 weken ziet het er al een stuk beter uit. Rond de 2 maanden zien sommige patiënten al nauwelijks meer verschil tussen het donorgebied en de rest van hun haar. 

De snelheid van je herstel hangt af van:

Je huidtype en genezingsvermogen: Sommige mensen herstellen sneller dan anderen.

De nazorg: Goed voor je hoofdhuid zorgen versnelt het herstel.

Het aantal grafts dat is verwijderd: Hoe meer grafts, hoe langer het duurt voordat alles volledig genezen is.

Het herstel na een haartransplantatie is dus altijd een persoonlijk proces, dus vrees niet als het wat langer duurt. Als je naar een goede kliniek gaat, dan komt het uiteindelijk goed. 

Een dure kliniek is overigens niet per se een goede kliniek. Onze kliniek levert zeer scherpe haartransplantatie kosten in Turkije aan, maar combineren dit wél met de hoogste kwaliteit. Wees dus geen dief van je eigen portemonnee en doe goed onderzoek naar welke kliniek je de beste prijs-kwaliteit biedt.

Blijven er littekens achter in het donorgebied?

haartransplantatie fue donorgebied

Een van de grootste voordelen van de DHI- en FUE-methode die wij gebruiken, is dat er geen grote littekens ontstaan. In plaats van een zichtbaar litteken, zoals bij de oudere FUT-methode (waarbij een hele strook huid wordt verwijderd), blijven er slechts microscopisch kleine puntjes achter. 

Deze puntjes zijn met het blote oog bijna niet zichtbaar, zeker wanneer je je haar een beetje langer laat groeien. Zelfs als je je haar heel kort draagt, valt het vaak nauwelijks op. Wil je zeker weten dat de littekens minimaal blijven? Dan is het belangrijk om de juiste nazorg te volgen. Wat dat inhoudt, lees je hieronder.

Wat kun je doen om het donorgebied sneller te laten herstellen?

Je lichaam doet het meeste werk zelf, maar je kunt het herstel wél een handje helpen.

  1. Houd het donorgebied schoon

In de eerste dagen is je hoofdhuid extra gevoelig, dus je moet voorzichtig zijn met wassen. Volg de instructies van je kliniek en gebruik een milde shampoo zonder agressieve ingrediënten.

  1. Vermijd direct contact en wrijving

Het donorgebied heeft tijd nodig om te genezen. Draag geen strakke petten en zorg dat je op de juiste manier slaapt.

  1. Zorg voor een gezonde levensstijl

Je lichaam geneest sneller als je goed eet en voldoende water drinkt. Het is dus verstandig om de alcohol voor én na de operatie even te laten staan, en hetzelfde geldt voor roken.

  1. Wees geduldig met haargroei in het donorgebied

Dit is misschien wel de moeilijkste tip, maar daarom óók de belangrijkste! Het is heel normaal dat je elke dag in de spiegel kijkt naar je getransplanteerde haar en je donorgebied. Maar je hebt een operatie gehad. Het herstel hiervan kost tijd. Bovendien groeit haar niet zo snel. Neem dus je tijd en vertrouw het proces.

Wanneer is het donorgebied weer helemaal zoals voorheen?

De eerste dagen zijn het meest intens. Binnen twee weken ziet het gebied er al een stuk rustiger uit en kun je er weer normaal mee omgaan. Na een maand merk je er vrijwel niets meer van, behalve misschien wat subtiele kleurverschillen op de hoofdhuid.

Na zes tot twaalf maanden is het haar volledig teruggegroeid en is er geen enkel zichtbaar teken meer dat je een haartransplantatie hebt ondergaan. Wil je er zeker van zijn dat je donorgebied optimaal herstelt? Ga dan naar een specialist die weet hoe ze het donorgebied én je haar behandelen. Wij van Cosmedica Clinic weten dit. Je kan een afspraak maken met één van onze experts. Neem contact op en wij staan klaar om je advies te geven over jouw situatie.

Read more posts like this