Alopecia androgenetica: oorzaak & de beste behandelingen

Foto van Cosmedica

Cosmedica

Wij zijn een internationaal team dat zich inzet voor de beste haartransplantatiezorg. Ons doel is om mensen wereldwijd te informeren en voor te lichten over haaruitval en haarbehandelingen.
In deze post

Alopecia androgenetica, ook wel bekend als male pattern baldness of haarverlies, is de meest voorkomende vorm van kaalheid bij mannen. De naam betekent dan ook letterlijk ‘mannelijk type haaruitval’. Bij male pattern haarverlies begint het haarverlies volgens het mannelijk patroon. Eerst wordt het haar op het hoofd dunner, waarna het uitvalt. 

Niet alleen mannen kunnen last hebben van dit type haaruitval. Ook vrouwen kunnen alopecia androgenetica krijgen en last hebben van haaruitval. Vaak wordt haaruitval gezien als iets waar je niks tegen kunt beginnen, maar dit is niet helemaal waar. In deze gids leren we je over de oorzaak van deze aandoening en wat je er tegen kunt doen.

Wat is de oorzaak?

alopecia androgenetica man

De oorzaak van alopecia androgenetica heeft een genetische oorsprong. Hierin speelt het hormoon dihydrotestosteron (DHT) een belangrijke rol. DHT is een androgeen hormoon, wat inhoudt dat het belangrijk is voor het mannelijk geslacht. Het is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtsorganen in de embryo-fase. 

DHT heeft echter ook een minder gewenst effect, wat vooral bij mannen voorkomt. Bij mensen die gevoelig zijn voor DHT veroorzaakt dit hormoon dat de haarzakjes krimpen. Dit kan leiden tot haarverlies.  

Alopecia androgenetica voor vrouwen

Haaruitval kan dus ook bij vrouwen voorkomen. Als we het over alopecia androgenetica hebben, wordt er meestal een bepaald type haaruitval bedoelt. Haaruitval volgens het mannelijk patroon begint bij verdunning van de haren, waarna het uitvalt. Bij haaruitval volgens het vrouwelijk patroon wordt het haar meestal alleen maar dunner. 

Vrouwen die last hebben van haaruitval volgens het mannelijk patroon hebben dus last van haaruitval, waar de meeste vrouwen alleen te maken krijgen met verdunning van het haar bovenop het hoofd. Toch kunnen vrouwen ook last krijgen van haaruitval volgens het mannelijk patroon. 

Zoals je hebt kunnen lezen kan haarverlies bij iedereen voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal behandelingen beschikbaar die kunnen helpen.

Medicatie tegen alopecia androgenetica

Er zijn verschillende behandelingen van alopecia beschikbaar om het haarverlies te vertragen en bovendien de haargroei te stimuleren: 

Minoxidil 

Minoxidil is een goede oplossing die vaak wordt gebruikt om haarverlies tegen te gaan. Het is wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief te zijn in de strijd tegen kaalheid. Je kunt minoxidil in verdunde vorm in ieder geval tweemaal per dag aanbrengen op je hoofdhuid. Let wel goed op de dosis en lees de instructies van het product voordat je aan de slag gaat. 

Finasteride 

Een ander medicijn dat vaak in één adem met minoxidil wordt genoemd is finasteride. Finasteride wordt meestal in capsulevorm geslikt en remt de productie van DHT. Ook finasteride is uitvoerig onderzocht in de wetenschap. Hoewel het voornamelijk voor mannen wordt voorgeschreven wordt het vaak off label gebruikt, wat ook voor minoxidil geldt.

Lichttherapie

Een andere, minder vaak voorkomende behandeling van haaruitval is lichttherapie. Deze therapie kan de haargroei stimuleren door het gebruik van licht stralingen om de bloedcirculatie naar de hoofdhuid te verbeteren. Lichttherapie heeft echter geen effect op het-

Wat te doen?

alopecia androgenetica huidziekten

Als je merkt dat je lastig begint te krijgen van haaruitval is het verstandig om direct actie te ondernemen. Vaak is het bij haaruitval zo dat je weinig resultaat kunt boeken als er al veel haaruitval heeft plaatsgevonden. Hoe eerder je dus begint, hoe beter. Als je echt kaal bent, is een haartransplantatie een betere keuze.

Je kunt zoals hierboven beschreven tweemaal per dag een minoxidil oplossing op je hoofdhuid aanbrengen. Daarnaast kan je ook finasteride slikken om de haargroei te stimuleren. Dit moet je wel maanden lang doen om resultaten te zien.

Naast minoxidil en finasteride is er nog een andere behandeling die vaak voor uitstekende resultaten zorgt.

Kies voor een haartransplantatie tegen alopecia androgenetica

De meest voorkomende behandeling tegen kale plekken is een haartransplantatie. Een haartransplantatie is een uitstekende keuze als je het probleem van kale plekken definitief op te lossen. Bij deze behandeling worden gezonde haarzakjes verplaatst naar de dunne of kale gebieden, zodat hier weer gezond haar kan groeien en je geen last meer hebt van kaalheid. 

Bij Cosmedica weet je zeker dat je een uitstekende behandeling krijgt van de beste professionals. Dr. Acar is een expert op het gebied van haartransplantaties. Door het gebruik van een saffieren scalpel en de nieuwste methoden worden de haarzakjes niet beschadigd, wat resulteert in geweldige resultaten. Voor een vriendelijke prijs ben je verzekerd van een goede behandeling waarbij je jouw haar en zelfvertrouwen weer terugkrijgt. 

Conclusie

Alopecia androgenetica is meestal een erfelijke vorm van kaalheid die zowel mannen als vrouwen kan treffen. Of het nu gaat om haarverlies volgens het mannelijk patroon of haarverlies volgens het vrouwelijk patroon, er zijn verschillende behandelingen van haaruitval beschikbaar om het haarverlies te vertragen en de haargroei te stimuleren. Door tijdig in te grijpen en de juiste behandeling te kiezen, kun je jouw haarverlies effectief aanpakken.

Voor de beste resultaten kun je een afspraak maken bij Cosmedica voor een haartransplantatie. Met deze behandeling kan je haaruitval definitief oplossen, zodat jij weer met een mooie bos haar door het leven kunt. 

Read more posts like this