Kale plek op hoofd: lees hier alles over alopecia areata

Foto van Cosmedica

Cosmedica

Wij zijn een internationaal team dat zich inzet voor de beste haartransplantatiezorg. Ons doel is om mensen wereldwijd te informeren en voor te lichten over haaruitval en haarbehandelingen.
In deze post

Wij begrijpen hoe verontrustend het kan zijn als je opeens een kale plek op je hoofd ontdekt. Haaruitval komt vooral bij mannen voor en is voor het grootste gedeelte genetisch bepaald. Haaruitval wordt vaak veroorzaakt door ouderdom, maar in sommige gevallen valt het te wijten aan de ziekte alopecia areata. In deze tekst lees je alles wat je moet weten over deze aandoening en wat je ertegen kunt doen.

Wat is alopecia areata?

Alopecia areata is een aandoening waarbij je haar op sommige plekken spontaan uitvalt. De kale plekken komen meestal op het hoofd voor, maar kunnen ook andere delen van het lichaam aantasten. Alopecia areata komt vooral voor bij jongere mensen, maar kan op elke leeftijd voorkomen. De kale plekken zijn rond of ovaal van vorm. In sommige gevallen kan je plotseling genezen van deze aandoening, maar het kan voorkomen dat de ziekte later in je leven weer terugkeert. 

Alopecia areata kan veel impact op je hebben. Mensen worden er onzeker door en gaan niet meer met hetzelfde zelfvertrouwen door het leven. Daarom is het belangrijk dat blijvende kale plekken behandeld worden. Cosmedica biedt haartransplantaties aan die helpen je haargroei te herstellen en je zelfvertrouwen terug te krijgen.

Oorzaken van alopecia areata

kale plekken op het hoofd

De exacte oorzaken van alopecia areata zijn onbekend. Waarschijnlijk is alopecia areata een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat je immuunsysteem zich tegen je keert. In het geval van alopecia areata valt je immuunsysteem je eigen haarwortels aan, waardoor er een kale plek op je hoofd of op andere lichaamsdelen kan ontstaan. Alopecia areata komt vooral voor bij mensen met een familiegeschiedenis van auto-immuunziekten.

Verloop van alopecia areata

Alopecia areata komt vaak plotseling op. Haaruitval kan binnen enkele dagen optreden en ineens kale plekken veroorzaken. Het haar groeit in veel gevallen echter weer snel terug. Bij de meeste mensen duurt het enkele jaren voordat de kale plek op je hoofd weg is. In zeldzame gevallen is het haar binnen enkele maanden weer teruggegroeid.

Het vervelende van deze aandoening is dat het later weer terug kan komen. Geen haaruitval meer hebben is dus geen garantie dat alopecia areata ook daadwerkelijk weg is. Daarnaast kunnen sommige kale plekken blijvend zijn en niet meer teruggroeien. Als dit het geval is, is het verstandig om te kijken naar de verschillende behandelingsmogelijkheden. 

Behandelingen van alopecia areata

kale plek op het hoofd

Er zijn een aantal behandelingen mogelijk om de effecten van alopecia areata te verminderen. 

Corticosteroïden worden vaak als medicatiemiddel gebruikt tegen alopecia areata. Deze stoffen zijn hormonen die ook door het lichaam zelf worden aangemaakt. Ze beïnvloeden het immuunsysteem waardoor de afweerreactie op de kale plekken wordt verminderd. Je lichaam zal dus in mindere mate de haarwortels aantasten. Corticosteroïden kan je als zalf, lotion of crème op de huid aanbrengen.

Een andere veelgebruikte medicatie is minoxidil. Deze stof wordt in allerlei gevallen van haaruitval geprezen als effectief middel. In veel gevallen werkt minoxidil en stimuleert het de haargroei. 

Naast medicatie kan je ook verschillende therapieën volgen om de effecten van alopecia areata te verminderen. Een veelgebruikte therapie is lichttherapie. Hierbij wordt ultraviolette straling gebruikt om de haargroei te stimuleren.

Een zwaardere vorm van therapie is immunotherapie. Dit wordt alleen aangeraden in ernstige gevallen. Bij immunotherapie wordt de huid eerst overgevoelig gemaakt voor een bepaalde stof. Hierna wordt deze stof aangebracht op de kale plek, waardoor er daar een allergisch eczeem ontstaat. Dit stimuleert de haarwortels en dus ook haargroei.

Zoals eerder benoemd kunnen sommige gevallen van alopecia areata blijvend zijn. In deze gevallen kunt u ervoor kiezen om een haartransplantatie te laten doen op deze plek. Bij Cosmedica wordt u behandeld door dr. Acar, een haartransplantatiespecialist die gebruik maakt van de nieuwste technieken. Door een saffieren scalpel te gebruiken kan er nog nauwkeuriger geopereerd worden. Dit zorgt voor de best mogelijke resultaten voor een vriendelijke prijs.

Onderneem de volgende stappen als je last hebt van blijvende kale plekken

kale plekken op hoofd

Alopecia areata is een onvoorspelbare aandoening die meestal op de hoofdhuid voorkomt, gekenmerkt door rond of ovaal gevormde kale plekken. Hoewel het haar weer terug kan groeien, blijft de kans bestaan dat de haaruitval later weer optreedt. Je kunt daarom kiezen voor een haartransplantatie om je haar en zelfvertrouwen terug te krijgen. Neem contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen.

Read more posts like this